Hyppää pääsisältöön
Tuuhea parta voi tarkoittaa pieniä kiveksiä, väittää tutkimus.

Parrakas mies on miehekäs, eikö? Tutkimuksen mukaan tuuheat turpajouhet kielivät pienistä kiveksistä!

Miehekkäät parrat ovat tulleet jäädäkseen, mutta todellisuudessa näyttävä karvoitus on pelkkää pintaa. Uuden tutkimuksen mukaan kasvojen karvoitus voi itse asiassa kieliä pienistä kiveksistä.

Tässä kuussa Proceedings of the Royal Society B-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin sadan kädellisen lajin ulkoisia hedelmällisyyden merkkejä.

Tutkijoiden mukaan urosten karvoitus toimii "ornamenttina", ulkoisena osoituksena maskuliinisuudesta. Kivekset sen sijaan ovat urosten todellinen "ase" lisääntymiskilpailussa lajin muiden edustajien kanssa.

Tutkimuksessa todettiin kuitenkin, että suurilta kädellisiltä uroksilta, myös miehiltä, puuttuu fyysinen energia kasvattaa samanaikaisesti sekä suuret kivekset että näyttävä karvoitus.

- Lyhyesti sanottuna näyttävimmän näköisillä miehillä on pienimmät kivekset, tiivistää Zürichin yliopiston evoluutiobiologi Stefan Lüpold.

Parta ei korreloi suuren sukusolujen tuotannon kanssa, kertoo tutkimus.

Ulkoinen koreus vetoaa

Tutkijat muistuttavat, että myös parta on hyödyllinen lisääntymisen kannalta, sillä naiset tapaavat pitää karvaisempia yksilöitä maskuliinisempina, terveempinä ja hedelmällisempinä, ja näin ollen houkuttelevampina kumppaneina.

Miehet, joilla on suuremmat kivekset (ja enemmän siittiöitä), saattavat siis saada parrakkaita miehiä vähemmän mahdollisuuksia lisääntymiseen. Tutkijoiden mukaan parran ja kivesten suhde ovatkin evoluution omia kompromisseja.

- On vaikea saada kaikkea kerralla, Lüpold sanoo:

- Suuret kivekset ovat tehokas, mutta vähemmän koristeellinen ase.

Lähde: New York Post

Liity uuteen Seiska Klubiin ja lue mehukkaita julkkisuutisia, joihin pääset käsiksi vain Klubin jäsenenä! Rekisteröidy käyttäjäksi!


Teksti:
Jenna Jylhä
Kuvat:
Rex Features

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!