Hyppää pääsisältöön
Liukaste saattaa olla vahingollista emättimelle

Onko liukaste vaaraksi emättimelle? "On huolestuttavia merkkejä!"

Uusi tutkimus paljastaa, että liukaste saattaa olla naisille luultua vaarallisempaa. Koska emätin on voimakkaan imukykyinen, saattaa se tutkimuksen mukaan imeä elimistölle vahingollisia aineita liukasteesta.

Emättimen limakalvo voi sekä erittää että imeä nesteitä tehokkaammin, kuin iho.

– Emätintä suojaavat useat kerrokset kuolleita ja kuolevia ihosoluja, jotka taistelevat infektioita vastaan, mutta tämä ei läheskään vastaa ihon paksua nahkaa, selittää Johns Hopkinsin yliopiston biofysiikan professori Richard Cone.

Naisten olisikin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä he laittavat vaginaansa, sillä tämä saattaa vaikuttaa koko elimistön terveyteen. Paniikkia asiasta ei tarvitse kehittää, sillä yleensä emätin puhdistaa itsensä tehokkaasti.

Ongelmia voi kuitenkin syntyä, jos haitallisia ainesosia sisältävä liukaste häiritsee emättimen luonnollista bakteerikantaa, mikä voi johtaa infektioihin. Pittsburghin yliopiston synnytys-, naistentautien ja lisääntymisterveystekniikan professori Charlene S. Dezzutti havaitsi, että hyperosmolaariset liukasteet tappavat emättimessä tavallisesti esiintyviä mikrobeja. Esimerkiksi K-Y Jelly-liukaste tuhosi kaikki kolme Lactobacillus-lajia, joihin sitä tutkimuksessa testattiin. Dezzuttin mukaan tämä johtuu todennäköisesti liukasteessa käytetystä antibakteerisesta aineesta, kloreheksidiinistä. Kun emättimen oma vastustuskyky häiriintyy, kasvaa myös emätintulehdusten, kuten bakteerivaginoosin, riski.

Vieläkin huolestuttavampaa on, että tiettyjen liukasteiden on havaittu mahdollisesti lisäävän sukupuolitautitartuntojen riskiä. Liukasteet saattavat vahingoittaa sekä emättimen että peräaukon limakalvon soluja, mikä altistaa kehon sukupuoliteitse tarttuville infektioille. International Rectal Microbicide Advocates (IRMA)-puheenjohtaja Jim Pickett, kuitenkin rauhoittelee liukasteen ystäviä:

– On joitakin huolestuttavia merkkejä, mutta emme vielä tiedä, mitä ne merkitsevät. Se, että liukasteen on todettu aiheuttavan soluvaurioita laboratoriossa, emme tiedä, onko sillä mitään tekemistä tautitartuntojen kanssa todellisessa elämässä.

Vaikka varmaa tutkimustietoa ei vielä ole, varovaisten kannattaa välttää liukasteita, joiden ainesosaluettelo on erityisen pitkä. Nonoxynol-9-ainesosaa sisältäviä, sekä voimakkaasti hajustettuja tai maustettuja liukasteita kannattaa harkita kahteen kertaan. Etenkin, jos esimerkiksi kasvojen iho on herkkä, saattaa myös emättimen alue olla herkkä. Tällöin keinotekoiset tuoksut ja maut saattavat aiheuttaa ihoärsytystä. Onneksi markkinoilla on kuitenkin runsaasti orgaanisia tuotemerkkejä, kuten Love Lotion, Sliquid ja YES. Myös kookosöljy ja aloe vera-geeli ovat luonnollisia vaihtoehtoja perinteisille liukasteille.

Lähde: Collective Evolution


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
Seiskan toimitus

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!