Hyppää pääsisältöön
Moni luottaa liikaa gaydariin

Onko gaydar todellinen?

Gaydar-termillä tarkoitetaan kykyä tunnistaa homoseksuaalit ulkoisten merkkien tai ominaisuuksien perusteella. Moni uskoo omaavansa loistavan "homotutkan".

Wisconsinin yliopistossa tehty tutkimus kuitenkin osoittaa, että gaydar on lähinnä haitallinen, stereotypioihin perustuva myytti.

– Useimmat ihmiset pitävät stereotypisointia sopimattomana käytöksenä, sanoo tutkimusta johtanut William Cox:

– Mutta jos annatkin sille toisen nimen, naamioimalla sen gaydariksi, se näyttää olevan sosiaalisesti ja henkilökohtaisesti hyväksyttävää.

Tutkijat jakoivat koehenkilöt kolmeen ryhmään. Ensimmäiselle ryhmälle he kertoivat, että gaydar on todellinen kyky. Toiselle ryhmälle he kertoivat sen olevan stereotypioiden vahvistamista ja kolmannelle ryhmälle asiasta ei mainittu. Tämän jälkeen ryhmiä pyydettiin arvioimaan ihmisten seksuaalista suuntautumista some-profiilien perusteellla.

Koe osoitti, että verrattuna kontrolliryhmään, gaydariin uskovat henkilöt luottivat enemmän stereotypioihin arvioidessaan ihmisten seksuaalista suuntautumista. Sen sijaan henkilöt, joille oli kerrottu, että gaydar on vain stereotypisoinnin muoto, arvioivat toisia huomattavasti vähemmän stereotyyppeihin nojaten.

Todellisuudessa puolet kuvien henkilöistä oli homoseksuaaleja ja puolet heteroita. Koska koehenkilöt osuivat oikeaan noin 60 prosenttia kerroista, uskovat tutkijat, että gaydarissa saattaa olla jotain perää. 

Iso heitto

On kuitenkin huomattavaa, että 40 prosenttia vastauksista osui väärään. Ottaen huomioon, että vain 3-8 prosenttia ihmisistä lukeutuu LGBT-väestöön, tämä tarkoittaisi, että lähes 93 prosenttia gaydar-johtopäätöksistä olisivat todellisessa tilanteessa olleet virheellisiä.

– Kuvittele, että 100 prosenttia homomiehistä käyttäisi pinkkiä paitaa koko ajan, ja heteromiehistä 10 prosenttia käyttäisi jatkuvasti pinkkiä paitaa. Vaikka kaikki homomiehet käyttäisivät pinkkiä paitaa, silti pinkkiä paitaa käyttäviä hetereomiehiä olisi kaksinkertainen määrä. Joten, vaikka kyseessä on äärimmäinen esimerkki, se, että ihmiset luottavat stereotypiaan, että vaaleanpunaista paitaa käyttävät miehet ovat homoja, tarkoittaa että ihmiset ovat väärässä kaksi kolmasosaa ajasta, Cox toteaa.

Lähde:  College of Letters & Science


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
Seiskan toimitus

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!