fbq
Hotnow
11.06.2017 16:32
Teksti | Kuvat: Seiskan toimitus
Vulvodynia vaivaa monia naisia.
Näin kuntoutat masentuneen emättimen - yllättävä hoitokeino!
Hotnow
11.06.2017 16:32
Teksti | Kuvat: Seiskan toimitus

Kaikki naiset muistavat Sinkkuelämää-jakson, jossa Charlotte paljasti emättimensä olevan masentunut. Ilmeisesti kyseessä ei ole ainoastaan koominen kohtaus takavuosien hittisarjasta, vaan todellinen ilmiö. Vulvodynia on oireyhtymä, johon kuuluu emättimen alueen kipua. 

– Vulvodynia voi olla pitkäaikainen ongelma ja se voi vaikuttaa kaikenikäisiin naisiin. Epämukavat tuntemukset voivat tulla ja mennä ilman varoitusta ja kestää viikkoja tai kuukausia. Usein kipu katoaa yhtä nopeasti kuin se alkaakin, kuvailee tohtori Vanessa Mackay.

– Tilaa on usein vaikea diagnosoida, sillä emättimen kipuihin on olemassa myös useita muita syitä.

Pyydä lääkärin apua!

Koska tilaa on vaikea diagnosoida, monet naiset kärsivät kivuista pitkään. Asiaa pahentaa, että intiimialueen ongelmia ujostellaan edelleen. Tällöin seksi voi olla kivuliasta, ja itsetyydytys tuntua huonolta idealta. Siksi monet vulvodyniasta kärsivät menettävätkin kiinnostuksen seksiin. Viimeistään tässä vaiheessa on syytä pyytää lääkärin apua.

Usein lääkäri määrää esimerkiksi rauhoittavaa geeliä, liukastetta tai fysioterapiaa, ja erittäin harvoin tila saattaa vaatia myös kirurgista toimenpidettä. Joissakin tapauksissa, kuten Sinkuuelämää-sarjassa, lääkäri voi määrätä emättimelle myös masennuslääkkeitä.

Masennuslääkkeitä ei kuitenkaan määrätä siksi, että emättimen mielialaa haluttaisiin piristää. Sen sijaan masennuslääkkeiden voima perustuu siihen, että ne ovat tehokkaita hermokivun lievittäjiä. Samalla masennuslääkkeet saattavat toki auttaa vulvodynian sivuvaikutuksiin, kuten stressiin, turhautumiseen ja libidon katoamiseen.

Lähde: Metro

Tilaa Seiskan uutiskirje! »