Hyppää pääsisältöön
Kuukautiset saattavat vaikuttaa libidoon.

Miksi moni nainen haluaa seksiä kuukautisten aikaan?

Joidenkin naisten kohdalla kuukautisten yksi sivuvaikutus on kohonnut libido. Vaikka moni nainen vakuuttaa halujensa heräävän kuukautisten aikana, ei tieteellä ole yhtä selvää selitystä sille, miksi näin tapahtuu. Tutkijat ovat yleisesti sitä mieltä, että kierron ja libidon välillä on yhteys, mutta tälle yhteydelle ei ole yksiselitteistä vastausta.

LUE MYÖS: HARRASTA SEKSIÄ KUUKAUTISTEN AIKANA!

– Estrogeenin, progesteronin, testosteronin ja DHEA-hormonien tasot nousevat ja laskevat syklisesti naisen kuukautiskierron mukaan, selittää gynekologi Adeeti Gupta.

Hormonit taustalla

Jokaisella hormonilla on tärkeä rooli seksielämän kannalta. Hormones and Behavior-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin naisten kuukautiskiertoa ja hormonitasoja. Niitä verrattiin osallistujien omiin raportteihin heidän seksihaluistaan. Tutkijat havaitsivat, että estrogeenin ja progesteronin muutoksilla oli merkittävä vaikutus myös libidoon.

– Estrogeeni edistää libidon ja halujen heräämistä, Gupta jatkaa:

– Progesteroni on vakauttava hormoni, joka tukahduttaa libidon.

Ennen kuukautisia, molemmat hormonit ovat huipussaan. Juuri ennen kuukautisten alkua, niiden määrä kehossa romahtaa, sanoo sertifioitu seksiterapeutti, Nan Wise:

– Vuodon aikana estrogeeni alkaa jälleen nousta tasaisesti.

Seksi alentaa stressiä ja helpottaa kipuja

Kuukautisten aikana ja progesteroni on alhaisimmillaan. Juuri tämä aika kuusta on monelle naiselle libidon kannalta otollista aikaa seksille. Silti kaikki naiset eivät halua kuukautisten aikana ajatella seksiä. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että hormonit pyrkivät kohottamaan libidoa erityisesti naisen ovulaation aikaan, eli noin puolivälissä kuukautiskiertoa. Tämä tarkoittaa sitä, että myös muut tekijät vaikuttanevat naisten raportoimaan halukkuuteen juuri kuukautisten aikana, arvelee Wise.

– Jotkut naiset ovat kertoneet, että jos he masturboivat tai harrastavat seksiä kuukautisten aikaan, lantion alueen kongestio tai kuukautisten aiheuttamat krampit helpottavat.

On todettu, että seksi ja orgasmi voivat alentaa stressiä ja helpottaa PMS-kipuja. Nämä kaksi asiaa saattavat johtaa siihen, että naiset alkavat alitajuisesti haluta seksiä kuukautisten aikana. Ennen kaikkea kyse lienee kuitenkin naisten yksilöllisistä haluista. Jotkut naiset haluavat seksiä kuukautisten aikana, toisille se ei tule kuuloonkaan. Monelle verenvuoto, turvotus ja krampit tekevät seksistä suorastaan vastenmielisen ajatuksen, jota mitkään hormonit eivät kykene selättämään.

Lähde: Women's Health


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
Seiskan toimitus

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!