Ihmisen ääni paljastaa uskottomuuden!

Hotnow | 11.03.2018 13:13

Tutkimuksen mukaan ihmisen ääni paljastaa uskottomuuden.

Oli pettäjän tekaisema tarina kuinka uskottava tahansa, uskottomuus kuultaa äänestä, tutkijat uskovat. Tutkijat perustavat väitteensä ääninäytteisiin, joissa eri osallistujat kertoivat olleensa joko uskollisia tai uskottomia kumppaniaan kohtaan. Sitten toisia koehenkilöitä pyydettiin kuuntelemaan äänitteet ja arvioimaan henkilöiden luotettavuutta. Tutkijat myös muokkasivat äänitteitä niin, ettei esimerkiksi äänen sävelkorkeus vaikuttaisi osallistujien arvioon. Vaikka ääniä muokattiin, osallistujat kykenivät silti päättelemään tarkasti, ketkä äänitteiden henkilöistä olivat todella pettäjiä. Ainoa poikkeus olivat miehet, joille soitettiin äänitteitä naisista, joiden äänialaa oli laskettu keinotekoisesti.

– Nämä havainnot antavat viiettä siitä, että ihmisen ääni voi olla arvokas työkalu pettäjä paljastamisessa, tutkijat kirjoittavat:

– Jo hyvin pieni siivu ääni-informaatiota riittää arvion tekemiseen.

Tutkijat painottavat, ettei ole selvää, mikä ihmisen äänessä paljastaa epärehellisyyden. On erityisen kiinnostavaa, että osallistujat havaitsivat epärehellisyyden silloinkin, kun tutkijat pyrkivät eliminoimaan äänestä arvioon vaikuttavat vihjeet.

– Emme kyenneet selvittämään tarkkaan, mitkä akustiset ominaisuudet antoivat käsityksen pettämisestä, tutkijat jatkavat:

– On mielenkiintoista spekuloida, mitä ihmisäänen osa-alueita he käyttivät näiden tarkkojen arvioiden tekemiseen.

Lähde: The Independent

Teksti:Seiskan toimitus
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!