Hotnow

Ibuprofeeni saattaa kutistaa kiveksiä!

11.01.2018 20:59

Ibuprofeeni saattaa vahingoittaa miesten hedelmällisyyttä kutistamalla kiveksiä, varoittavat tutkijat.

Kööpenhaminan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ibuprofeenin käyttö lisää miesten riskiä kompensoituneeseen hypogonadismiin, jossa luteinisoivan hormonin (LH) määrä kehossa on suurempi kuin testosteronin määrä. Tavallisesti kompensoitunut hypogonadismi vaikuttaa vain iäkkäisiin miehiin ja tupakoitsijoihin. Tutkimuksen mukaan ibuprofeenin käyttö voi kuitenkin lisätä riskiä myös nuorilla miehillä. Tutkimukseen osallistuneet miehet olivat iältään 18-35 -vuotiaita.

Samalla, kun ibuprofeeni vähentää kipu-signaaleja aivoissa, se myös heikentää miesten sukupuolihormonin, testosteronin tuotantoa. Lääkkeen käyttö liian usein saattaakin johtaa testosteronin laskuun, mikä puolestaan aiheuttaa kivesten kutistumista ja heikentää miehen hedelmällisyyttä. Tutkijoiden mukaan testosteronin määrä laski tutkimukseen osallistuneilla miehillä jopa neljänneksen kuuden viikon aikana.

– Länsimaissa ollaan huolestuneita miesten lapsettomuuden lisääntymisestä, ja miesten hormonitason häiriöitä on pidetty mahdollisena keskeisenä tekijänä, selittää tohtori David Kristensen:

– Ibuprofeeni vaikuttaisi olevan suosittu farmaseuttinen analgeetti kroonisiin kipuihin ja niveltulehdukseen. Siksi on todellinen huolenaihe, että miehet, joilla on todettu kompensoitu hypogonadismi, saattavat lopulta edetä primaariseen hypogonadismiin, jolle on tunnusomaista alhainen  testosteroni ja oireet, kuten alhainen libido, lihasmassan väheneminen sekä masentuneisuus ja väsymys.

On kuitenkin syytä huomioida, että tutkimuksessa miehille annettiin 600 milligrammaa ibuprofeenia kahdesti päivässä, mikä on huomattavasti enemmän, kuin mitä  ihmiset tavallisesti käyttävät. Ibuprofeenin käyttö satunnaiseen päänsärkyyn ei vielä välttämättä aiheuta suurta syytä huoleen. Tutkimus on kuitenkin tärkeä keskustelussa särkylääkkeiden mahdollisista haittavaikutuksista.

Lähde: Metro UK

Teksti:Seiskan toimitus
Kuvat:all over press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!