HIV uhkaa Filippiinejä.

Hiv-epidemia uhkaa Filippiinejä - kansalaiset eivät käytä kondomeja!

04.03.2018 15:34

Hiv-tapauksien määrä on hurjassa kasvussa Filippiineillä, sillä kansalaiset eivät käytä kondomeja. Itse presidentti Rodrigo Duerte on kehottanut kansalaisia välttämään kondomien käyttöä, sillä se ei ole "tyydyttävää". 

Hiv-tartuntojen määrä on noussut maassa huolestuttavan paljon lähivuosina. Viimeisen kymmenen vuoden aikana nousua on tapahtunut peräti 3147 prosenttia. Filippiinien terveysministeriön julkaisemien tietojen mukaan hiv-tartuntoja raportoitiin yli 11 000 vuonna 2017. Tämä on 20 prosenttia enemmän, kuin vuonna 2016. 

Epidemiaa selittää, että ehkäisyn käyttöä on perinteisesti vieroksuttu katolisessa valtiossa. Vaikka terveysministeriö alkoi rohkaista turvaseksin harjoittamista vuonna 2012, on presidentti Duerte puhunut ehkäisyä vastaan. Puhutellessaan siirtotyöläisten ryhmää, presidentti laittoi suuhunsa vielä käärepaperissaan olevan karkin ja totesi:

– Yritäpä syödä tämä ottamatta paperia pois. Kondomin käyttäminen on sama asia. 

Human Rights Watch (HRW) tuomitsi kommentit nopeasti ja syytti presidenttiä "edesvastuuttomasta välinpitämättömyydestä filippiiniläisten terveyttä kohtaan". HRW varoitti jo vuonna 2016, ennen presidentin kommentteja, että hiv-epidemia uhkaa maata.

Maailmanlaajuisesti hiv-tartunnat ovat tällä hetkellä laskussa. Vuonna 2015 tartuntoja raportoitiin 2,1 miljoonaa, mutta vuonna 2016 määrä putosi 1,8 miljoonaan, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Lähde: The Independent

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!