Hllwd
Katso kuvat!

Madeleine McCannin katoamisella on rahastettu miljoonia – kirjoja, dokumenttielokuvia, epäilyttävä kartanohankinta ja huijarietsivä

24.05.2019 20:22

Katoamisen aikaan kolmivuotias brittiläisen lääkäriperheen esikoinen Madeleine McCann katosi portugalilaisesta lomakohteesta vuonna 2007. 12 vuotta tyttöä on etsitty tuloksetta ja katoaminen on osoittautunut varsinaiseksi rahasammoksi.


Perheen äiti Kate McCann julkaisi vuonna 2011 kirjan Madeleine: Our Daughter’s Disappearance and the Continuing Search for Her, josta hän on saanut rojalteja lähes satatuhatta euroa.

Vanhemmat ovat myyneet Madeleine teemalla tarroja, t-paitoja ja julisteita, mutta tällä hetkellä perhe ei enää näitä myy. Nettikauppansa he sulkivat viime vuonna, koska kysynnän määrä oli olematonta.

Madeleine kirjan kansi.
Kate McCannin kirjoittaman Madeleine kirjan kansi.


Vanhemmat saivat katoamista seuranneina 10 kuukautena yli 2.2 miljoonaa euroa lahjoituksia etsinnän rahoittamiseksi yksityishenkilöiltä.

Aikaisessa vaiheessa paljastui kuitenkin, että perhe oli käyttänyt lahjoitusrahoja kahteen eri otteeseen lyhentääksensä yhteensä noin 4500 euron edestä asuntolainaansa.


Ensimmäisen etsintävuoden jälkeen vanhemmilla oli yli miljoonaan euron edestä käyttämättömiä lahjoituksia. Tällä hetkellä rahastossa on hiukan alle miljoona euroa.


Tänä vuonna vanhemmat sanoivat lähemmäs 100 000 euron osuudesta seuraavaa.


- Säilytämme sen pahan päivän varalle, totesivat Kate ja Gerry McCann brittilehdistölle.

Vanhemmat Kate ja Gerry McCann esittelivät vuonna 2012 tietokoneella tehtyä kuvaa, miltä Maddy mahdollisesti näyttäisi 9-vuotiaana.
Vanhemmat Kate ja Gerry McCann esittelivät vuonna 2012 tietokoneella tehtyä kuvaa, miltä Maddy mahdollisesti näyttäisi 9-vuotiaana.

Lue myös: Tuoreen Netflix-dokumentin raju väite: Joutuiko 12 vuotta sitten kadonnut Madeleine McCann ihmiskaupan uhriksi?!


Portugalin media on väittänyt, että vanhemmat ovat saaneet esiintymisistään 100 000 euron palkkioita Brittimedioilta sekä 400 000 euroa Yhdysvaltaisista keskusteluohjelmista. Samaiset tahot ovat epäilleet sitä mihin rahat käytännössä menevät. Molemmat vanhemmat olivat poissa pitkään työelämästä Madeleinen katoamisen jälkeen.

Paljastuskirjat ja oikeudenkäynnit


Kolmesti vanhemmat ovat haastaneet Portugalin poliisitutkimuksia johtaneen Gonçalo Amaralin oikeuteen käyttäen joukkorahoituksesta saatuja rahoja.

Entinen etsivä julkaisi vuonna 2008 kirjan The Truth of the Lie, jossa hän väittää, että Madeleine kuoli loma-asunnossa ja että vanhemmat peittelevät tapahtunutta ja rahastavat hyväuskoisia lahjoittajia. Gonçalon kirja ja sitä seurannut DVD-julkaisu ovat tuottaneet hänelle 400 000 euroa.

Gonçalo Amaralinin kirjan The Truth of the Lie alkuperäinen kansi.
Gonçalo Amaralinin kirjan The Truth of the Lie alkuperäinen kansi.


Kirjoja Madeleine McCannin katoamisesta on julkaistu kymmenkunta, joista useat Briteissä best sellereitä.


Epärehellinen yksityisetsivä


Vuonna 2009 paljastui että yksityisetsivä Kevin Halligelle, jolle oli maksettu 340 000 euroa lahjoitusrahoista, oli epäiltynä melkein 2 miljoonaan huijauksesta, jossa hän oli käyttänyt rahaa omiin tarkoituksiin muun muassa kartanon ostamiseen. Halligen oli myynyt itsensä ja yrityksensä Oakley Internationalin McCanneille entisenä FBI, CIA sekä MI6 veteraanina, mutta monet hänet väitteet yrityksensä palveluista ja erityisosaamisesta oli huteralla pohjalla. Esimerkiksi satelliittikuvat Madeleinen katoamisyöltä paljastuivat vain kuvakaappauksiksi Google Mapsista.


Maaliskuussa Netflix julkaisi ison Hollywood-budjetin The Disappearane of Madeleine McCann-dokumenttisarjan, jonka tekemisessä vanhemmat eivät olleet mukana. He eivät suoratoistopalvelun tuotantoa hyväksyneet, mutta tämän ansiosta tapaus nousi taas julkisuuteen.

Lue myös: Madeleine McCann katosi mystisesti 12 vuotta sitten - Netflix-dokumentissa uskotaan tytön olevan yhä elossa 


Brittiviranomaiset ovat käyttäneet yli 13 miljoonaa euroa Madeleinen löytämiseksi ja useita miljoonia on käytetty myös yksityishenkilöiden ja yritysten toimesta etsintöihin. Yli 8 000 mahdollista havaintoa on tehty tytöstä, mutta etsinnät ovat olleet tuloksettomia.
 

Teksti:Jyrki Hämäläinen
Kuvat:All Over Press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!